Laagste prijs garantie
Dukaat 98, 8253 BS, Dronten. Nu aanleveren? Neem even contact op !
Phone:
mobile en whatsapp: +31 (0)6-38051571
info@scancare.nl
Handleiding en tips voor het zelf scannen van dia's en negatieven
In de komende tijd wordt deze pagina verder uitgebreid om u een overzicht te geven hoe u zelf met een scanner uw collectie digitaal kunt krijgen. Heeft u suggesties die ik hier aan toe kan voegen, hoor ik het graag. Gewoon een mailtje sturen en anderen profiteren er ook van.
Algemeen:
U hebt een dia of negatieven collectie en wilt deze zelf scannen of laten scannen. Hoe werkt het, wat is mogelijk en wat zijn de beste opties. Er zijn goedkope en dure dia scanners. Navraag levert een overvloed aan termen op. Wat betekenen deze termen en waar moet u op letten. Met het overzicht op 'Woordenlijst' probeer ik u hier enige duidelijkheid en inzicht te geven. Deze site wordt momenteel verder ontwikkeld, dus kom gerust later nogmaals kijken.
Uiteraard bent u meer dan welkom om de Google zoekfunctie te gebruiken om mogelijkheden en prijzen te vergelijken. Het is bijv. mogelijk met een 'drumscanner' dia's te digitaliseren. Binnen het resultaat via de google zoekfunctie worden o.a. diverse professionele bedrijven vermeld waarbij ook o.a. met een 'drumscanner' een dia gedigitaliseerd kan worden. Nieuwsgierig? Kijk en en zoek gerust. Een goed resultaat dat ook nog binnen uw budget valt, is het doel.
U kunt het scannen van uw dia of negatieven collectie uitbesteden aan een scanbedrijf of zelf een scanner aanschaffen of huren. Nadeel van deze laatste optie is de tijd die u er mee bezig bent voordat u 'productie' kunt draaien: Wat zijn de mogelijkheden die de scanner biedt, welke type scanner is het beste (flatbed met adapter of een dure dia scanner) en welke instellingen zijn voor u de beste optie. Let op: niet altijd is de hoogs resolutie ook in de praktijk de beste optie: dit heeft te maken met de type film en camera dat u gebruikt heb, maar ook het gebruik van de beschikbare technieken.
Flatbed en goedkope dia scanners bieden eigenlijk vaak alleen singlepass scans zonder stoffilter (of via software manipulatie). Ook zijn hulpstukken (zoals een dia-spiegel) die u bij sommige flatbedscanners krijgt, van slecht kwaliteit wat het resultaat zeker niet ten goed komt. (als voorbeeld zijn er soms metalen spiegels die het licht door de dia moeten reflecteren. Deze scaners zijn in staat in 2 seconden op de hoogste resolutie een plaatje te creeren. De nikon 5000 ED heeft hier tot 8 minuten voor nodig ! Het verschil in kwaliteit tussen de scanner heeft dan ook voor een groot deel te maken met de 'multiscan'-singlepass die goedkopere scanners bieden; Hoe vaker een 'sample'van een opppervlak genomen wordt, hoe minder ruis. Uiteraard is het belangrijkste onderdeel van een scanner de CCD (lichtsensoren) en ontspiegelde optische delen. Ook stoffilter correctie tijdens het scannen of achteraf (zie ICE techniek) maakt een behoorlijke verschil in het resultaat. Welk bestandtype opslag is voor u interessant: jpg/ jpgx/ tiff / pdf / mr.sid / jpg2000 of iets degelijks: al deze formaten hebben voordelen maar ook soms weer nadelen.
De aanschaf prijs van een Nikon scanner samen met invoermodule ligt momenteel rond de 4000 dollar. Alle scanners in gebruik zijn geimporteerd vanuit de USA. Wellicht loont het niet zelf een scanner aan te schaffen en is het uitbesteden sneller, makkelijker en goedkoper. Uiteraard is het aan u te bepalen of u met het resultaat van een goedkope scanner tevreden bent.
Verschil tussen diverse goedkopere en professionele scanners:
Vergelijk zelf het verschil tussen een goedkope en een nikon 5000ED scanner . Met dank aan dhr Bakker die 1 dag (toch maar direct retour) met een Ion scan2pc de eerste beelden maakte en mij dit voorlegde. Het resultaat tussen de twee scanners kunt u hier ophalen . Het resultaat is in .zip formaat. Om het .zip bestand uit te pakken kunt u o.a. de gratis 7-zip versie gebruiken.
Het verschil tussen 'goedkope' dia scanners ziet u uiteindelijk terug in de tijd die u nodig hebt om uw collectie digitaal te maken of, en dat is nog erger, ook in de kwaliteit. ICE (stof en krasreductie tijdens het scannen) ontbreekt vaak: hierdoor gaat stofreductie ook ten koste van de scherpte. Dit is niet het geval bij de Nikon die stofreductie middels een aparte gepatenteerd infrarood detectie (ICE) uitvoerd en wel tijdens het scannen.
Ook is batch scanning meestal niet mogelijk. U zult voor iedere te maken scan de dia of negatief eerst moeten positioneren en plaatsen. Alleen bij een geautomatiseerde invoer is uw 'tijd' niet gelijk een probleem (het scannen, detecteren, scherpstellen en meermale scannen gebeurt immers geheel automatisch): hierdoor kan men standaard een aantal extra verbeterende factoren toepassen zoals multipass scanning (meerdere malen samplen tbv ruisreductie). Verschil in single pass en multipass zoals bij de meeste goedkope scanners toegepast worden, is heel duidelijk te zien als ruis dat zich vooral in donkere delen en donkere opnamen openbaart.
Scherpstelling is vaak bij de goedkopere dia scanners vast. Het is vaak een camera dat een foto van de dia maakt. Er wordt dus geen verschil tussen dunne en dikke rampjes gemaakt. Dit is uiteraard van invloed op de scherpte van het resultaat. De Nikon 5000ED stelt vooraf aan iedere dia de schepte in door middel van een prescan.
Bij sommige scanners wordt van interpolatie gebruikt om een hogere resolutie te kunnen leveren: Dit zijn 'kunstmatige' tussenlijnen dat uit omringende delen berekend wordt. Nooit doen als er alternatieven zijn!
U zoekt een scanner : vergelijk de meningen van anderen via google: hier is heel veel over te vinden. zie hier bijv.
Extreem vuile dia's en negatieven ? : Dia's en negatieven kunnen gereinigd worden van meer dan alleen stof. Hiervoor is een speciale reiniger te verkrijgen genaamd " PEC 12 ". Het goed reinigen van dia's en negatieven is zeer arbeidsintensief en zal met eigen risico door u zelf gedaan moeten worden. Eerst proberen op wat oudere opnamen!.
Hoe nu verder?
Uw tijd en kosten investering zal uiteindelijk uw keuze bepalen: of zelf doen of het laten uitvoeren (eventueel kunt u, tbv kostenreductie, nabewerken vaak wel weer zelf uitvoeren). De huidige aanschafprijs van een Nikon 5000ED met invoermodule SF-210 ligt rond de 4000 dollar (ex invoerbelasting en verzending).
Omdat uit ervaring blijkt dat de vraag 'hoe en wat nu' vaak gesteld wordt, wordt deze deze handleiding binnenkort verder uitgebreid met tips en praktijkvoorbeelden dat het verschil laten zien tussen resultaten en andere tips. Wilt u vragen in deze handleiding behandelt zien, laat het gerust weten: mail of kijk gerust verder op deze website.
Meer informatie is ook te vinden :
ScanCare = Gegarandeerd de goedkoopste en beste oplossing
Gebruik altijd 'multisample' indien uw scanner deze optie aanbiedt! Alleen bij een goeie scanner gaat kras en stof reductie NIET ten kosten van scherpte.